De Grondwet

In 1813 was Napoleon verslagen door Engeland, met hulp van Rusland. Engeland en Rusland hadden in 1815 het Koninkrijk de Nederlanden uitgeroepen. Ze wilden een groot land ten Noorden van Frankrijk hebben dat de Fransen zou kunnen tegenhouden als die weer gebieden wilden veroveren. Het nieuwe koninkrijk bestond uit de Noordelijke Nederlanden. Nederland kreeg weer een koning, maar nu een Nederlander: koning Willem l.Hij was de zoon van stadhouder Willem V. Het Koninkrijk der Nederlanden kreeg een Grondwet: een wet waarin stond aan welke wetten en regels iedereen zich moest houden. De Grondwet gold ook voor de koning en de regering.
Burgers hadden verschillende Grondrechten. Dat zijn regels wat je in het land mag doen of hebben. Bijvoorbeeld: Iedereen moet gelijk behandeld worden. Iedereen mag zijn eigen godsdienst hebben. Iedereen mag hun mening delen.
Koning Willem l was getrouwd met zijn nicht Wilhelmina van Pruisen. Hun huwelijksfeest duurde 17 dagen! Ze kregen vier kinderen.
Burgers hadden verschillende Grondrechten. Dat zijn regels wat je in het land mag doen of hebben. Bijvoorbeeld: Iedereen moet gelijk behandeld worden. Iedereen mag zijn eigen godsdienst hebben. Iedereen mag hun mening delen.
Koning Willem l was getrouwd met zijn nicht Wilhelmina van Pruisen. Hun huwelijksfeest duurde 17 dagen! Ze kregen vier kinderen.
In de Grondwet stond ook hoeveel macht de koning en de regering hadden. De regering werd gesplitst in twee groepen die de koning moesten helpen bij het besturen van het land: de leden van de Eerste Kamer en van de Tweede kamer. De leden van de Eerste Kamer waren belangrijke mannen die de koning zelf uitkoos. In de Tweede Kamer zaten leden die namens het volk het land bestuurden, dat heet een volksvertegenwoordiging. Maar de Eerste en Tweede Kamer hadden niet veel te vertellen, daar zorgde Willem l wel voor, hij deed waar hij zin in had.
Koning Willem l werd opgevolgd door zijn zoon, koning Willem ll. Willem ll had veel macht. Hij nam beslissingen zonder overleg met de volksvertegenwoordiging. Het volk was het daar niet mee eens. Ze wilden niet langer dan dat de koning in z’n eentje zoveel macht had. De Nederlandse burgers wilden zelf beslissingen nemen en vonden dat Willem ll moest overleggen met volksvertegenwoordiging. In die tijd liet de bevolking in verschillende Europese landen weten dat zij ook niet langer wilde dat de koning veel macht had. Sommige koningen werden zelfs vermoord! Toen in het Koninkrijk der Nederlanden ook opstanden uitbraken, schrok Willem ll. Hij besloot dat er snel iets moest veranderen, voordat het volk ook hem iets zou aandoen.
Vroeger mochten alleen rijke mannen stemmen, de rest van het volk had weinig te zeggen. Tegenwoordig hebben alle mannen en vrouwen van achttien jaar of ouder die een paspoort stemrecht.
Koning Willem ll gaf Johan Rudolf Thorbecke, lid van de Tweede Kamer, de taak om de Grondwet aan te passen. In de aangepaste Grondwet van 1848 stonden enkele belangrijke veranderingen: De macht van de koning werd verminderd. Niet de koning maar de ministers bestuurden het land. De leden van de Tweede Kamer moesten gekozen worden door het volk.
Iedereen moest zich aan de nieuwe Grondwet houden, ook de koning. Rijke mannen, die veel belasting betaalden kregen stemrecht. Zij konden ook gekozen worden als leden van de Kamer. De nieuwe Grondwet van Thorbecke was erg belangrijk. Die wordt gezien als het begin van Nederland als democratie, waarbij het volk kiest wie het land bestuurt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb