Franse overheersing

De Franse burgers waren het niet eens met hun koning. Op 14 Juli 1789 bestormden de Franse patriotten de Bastille een gevangenis in Parijs. Dat was het begin van de Franse Revolutie. Een revolutie is een grote opstand van het volk. Nu hadden de burgers de macht. De Franse koning en koningin werden onthoofd onder guillotine.  Frankrijk werd eindelijk een republiek, de Nederlandse patriotten in Frankrijk waren heel blij. Ze dachten dat het ook in Nederland zou lukken. 

Met een Frans leger trokken de Nederlandse patriotten een paar jaar later op naar Nederland. Willem V schrok hiervan en vluchtte naar Engeland. De patriotten kwamen in Nederland aan de macht. Ze noemden zich de Bataven, naar het volk dat hier lang geleden had gewoond.        Ze veranderde de naam naar de Bataafse Republiek. Zo wouden ze laten zien dat ze gewonnen hadden de machtigen net zoals de Bataven van de Romeinen.

Alle leiders van de Bataafse Republiek wilden dat het gewone volk meer macht kreeg. Mannen die konden lezen en schrijven mochten hun stem uitbrengen, maar de patriotten waren niet de enige die alles mochten zeggen. De Fransen die hadden geholpen met de bevrijding bleven hier. Ze gingen zich met alles bemoeien. De Fransen waren eigenlijk gewoon de baas in heel Nederland. Tien jaar na de grote Franse Revolutie veranderde letterlijk alles weer. Een jonge generaal nam in Frankrijk de macht. De jongen heette: Napoleon Bonaparte. Hij kroonde zichzelf uiteindelijk tot keizer. 

Bonaparte was eigenlijk een bijzondere man. Hij las veel boeken en was daardoor heel intelligent. Nog niet eens op zijn dertigste jaar had hij al de macht over half Europa. Was hij een beetje hoogmoedig? jazeker. Napoleon wilde heel graag dat zijn rijk net zo machtig en krachtig als dat van Karel de Grote. Het lukte hem ook om net machtiger te zijn dan Karel, uiteindelijk kwam hij wel ten val gekomen want hij wist niet van ophouden. Het begon allemaal op de dag dat de Engelsen zijn vloot versloeg. Hij was heel erg boos en hij verbood iedereen om te handelen met Engeland. 

De wet tegen handeldrijven met Engeland heette het continentaal stelsel. Lodewijk Napoleon hield zich hier niet aan. Hij vond het continentaal stelsel slecht voor Nederland en kneep gewoon een oogje dicht tot ergenis van zijn broer. Napoleon stuurde zijn broer weg. Ons land hoorde vanaf toen bij Napoleon. Maar Napoleon werd verslagen bij het plaatsje Waterloo. Hij werd gevangengezet op het eiland Sint Helena in de Atlantische Oceaan. Zijn laatste jaren bracht hij door met tuinieren en het opschrijven van zijn herinnering.

Ons land was eerst een republiek geweest met stadhouders aan et hoofd. Zoals je al weet werd de broer van Napoleon, Lodewijk Napoleon, koning van Holland. Ons land werd daarna dus een koninkrijk. Zo slecht was dat helemaal niet. De meeste mensen vonden het dan ook niet prettig toen Napoleon Lodewijk ontsloeg en Nederland bij het Franse Keizerrijk hoorde. Maar ook al betekende dat minder vrijheden voor de Nederlanders, toch had de overheersing door Napoleon ook goede dingen gebracht.

De patriotten en de Fransen hebben in ons land veel veranderd. Veel dingen waren beter geworden. De patriotten hebben ervoor gezorgd dat overal in het land dezelfde wetten kwamen. Vroeger hadden veel steden en gewesten hadden verschillende wetten. Een ander belangrijke vooruitgang was dat er een muntsoort kwam voor het hele land. Dat maakte handelen veel handiger. Lodewijk zorgde dat iedereen mee kon beslissen over wat er in het land gebeurde.  

Napoleon heeft uiteindelijk de regel ingevoerd dat iedereen een achternaam moest hebben. Elke gemeente moest alle gegevens van hun burgers vastleggen. Dat werd de burgerlijke stand. Napoleon zorgde er ook nog voor dat er overal dezelfde maat gebruikt zou worden. Hij bedacht de meter, de centimeter en de kilometer, maar dus ook bijvoorbeeld de kilogram. Heel handig natuurlijk! Zoals je natuurlijk weet hebben wij nog steeds de meter, de centimeter, de kilometer etc...

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb